В неделя въоръжени етнически сърби с автомобили щурмуваха село в Северно

...
В неделя въоръжени етнически сърби с автомобили щурмуваха село в Северно
Коментари Харесай

Вучич: Косовската полиция уби трима сърби

В неделя въоръжени етнически сърби с автомобили щурмуваха село в Северно Косово, сражавайки се с полицията и барикадирайки се в манастир.

Това е следващият случай на обновяване на насилието в размирния обитаем най-вече със сърби северен регион на Косово, разяснява " Ройтерс ".

При случая починаха четирима души.

Обсадата се концентрира върху сръбски православен манастир близо до село Баня в района с преобладаващо сръбско население, където монаси и поклонници се скриха в храм, до момента в който се водеше престрелка.

По данни на управляващите в Косово и Сърбия един служител на реда и трима от нападателите са починали, добавя news.bg.

Според разказите на косовската полиция и на сръбския президент Александър Вучич група косовски сърби са разположили камиони на моста към селото и са стреляли по приближилите се служители на реда.

След това борбата се е пренесла в близкия манастир.

Въоръжените лица обаче са напуснали манастира през нощта, сподели Сръбската православна черква, само че не е ясно къде са отишли.

Вучич сподели, че действието е протест против косовския министър председател Курти, който отхвърли да сътвори асоциация на сръбските общини в Северно Косово.

" Сърбия в никакъв случай няма да признае без значение Косово, можете да ни убиете всички ", сподели президентът Вучич на преднамерено свикана конференция.

Двама сърби са тежко ранени, а четвърти от тях може да е умрял, посочи Вучич. Той осъди убийството на служителя на реда и прикани косовските сърби да се въздържат.

Епархията Рашка-Призрен на Сръбската православна черква, която включва Баня, сподели, че мъже в бронирана кола са влезнали в комплекса на манастира, принуждавайки монасите и посещаващите вярващи да се заключат в храма.

По-късно косовската полиция сподели, че е влезнала в манастира и ревизира за вероятни проникнали измежду богомолците. Трима техни служители също са ранени, както и погубен в техните редици, сподели полицията.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свекла сподели, че полицията е разкрила огромен брой тежки оръжия, експлозиви и униформи, " които са задоволителни за стотици други нападатели ", което демонстрира подготовка за всеобщо нахлуване.

Ръководителят на задачата на Организация на обединените нации в Косово Каролайн Зиаде и висшият представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел осъдиха насилието.

Борел е разговарял както с Курти, по този начин и с Вучич.

Войски на НАТО, дружно с членове на полицейските сили на Европейски Съюз EULEX и косовската полиция, могат да бъдат видени да патрулират по пътя, водещ към Баня, заяви кореспондент на " Ройтерс ".

Косовската гранична полиция затвори два пункта със Сърбия.

Сърбите в Северно Косово от дълго време упорстват за използването на постигнатото с посредничеството на Европейски Съюз съглашение от 2013 година за основаването на асоциация на самостоятелни общини в техния регион.

Спонсорираните от Европейски Съюз договаряния за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово бяха в застой предходната седмица, като блокът упрекна Курти, че не е съумял да сътвори асоциацията.

Етническите албанци съставляват по-голямата част от 1,8 млн. население на Косово, което е някогашна провинция на Сърбия.

Около 50 000 сърби в северната част на страната обаче в никакъв случай не са приемали декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година и все още считат Белград за своя столица.

Това е реалност повече от две десетилетия след въстанието на косовските албанци против репресивното сръбско ръководство.

Съпротивата докара до намесата на Съединени американски щати и основаване на самостоятелна страна Косово.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР